Veel jonge ambtenaren zijn in loondienst bij een gemeente, provincie of ander overheidsorgaan. Maar je kunt ook als zzp’er aan de slag bij de overheid. Ellen Basjes (34) heeft als interim communicatiespecialist inmiddels al 3 gemeentes van binnen gezien. Ze deelt haar ervaringen met je.
“Waarom ik zzp’er ben geworden? Ik werkte eerst in loondienst, bij bedrijven als Rabobank en Le Champion (een organisator van sportevenementen). Steeds vaker kreeg ik de vraag of ik niet een tijdelijke opdracht wilde doen voor een organisatie”, vertelt Ellen Basjes. In 2017 ging de Wervershoofse naar de Kamer van Koophandel en schreef zich in als zelfstandige communicatiespecialist. “In het begin combineerde ik kleinere communicatieopdrachten met mijn baan in loondienst. Zo kon ik ontdekken of het zzp’erschap echt bij mij paste, of meer hobbymatig was.”
De nadelen van zzp’er zijn
In oktober 2021 namen de opdrachten bij Ellen zo hard toe, dat combineren met loondienst niet meer ging. “Als ik echt 100% voor mijzelf wil gaan, dan is nu de kans”, dacht ze. “Maar voordat ik die stap nam, bedacht ik eerst nog heel wat belemmeringen om het niet te doen. Je hebt minder sociale voorzieningen, minder zekerheid of je genoeg salaris binnenkrijgt, je vliegt er als eerste uit als het bedrijf in een crisis komt en hebt geen sociaal plan. Maar uiteraard zijn er ook heel veel positieve punten. Ik vind mijzelf altijd positief en oplossingsgericht, dus het werd tijd om de bezwaren overboord te gooien en ervoor te gaan!”
Voorbereid op tegenvallers
Inmiddels werk Ellen alweer 1,5 jaar volledig als zzp’er. “En ik heb zeker geen spijt van die keuze. Er is veel te regelen tegen al die belemmerende gedachten die destijds door mijn hoofd spookten. Zo heb ik een verzekering afgesloten tegen arbeidsongeschiktheid en zorg ik dat ik een buffer opbouw voor als ik even geen opdracht heb. Want dat kan natuurlijk altijd gebeuren.”
Hulp bij de fusie in Purmerend
Sinds Ellen voor zichzelf werkt, heeft ze drie gemeentes kunnen helpen. “De eerste gemeente waar ik binnenstapte was Purmerend. Zij fuseerde op dat moment met De Beemster en er moest voor de fusiegemeente een nieuwe website komen. In drie maanden heb ik met een team de oude sites van beide gemeente samengevoegd tot één nieuwe site en alle informatie digitaal toegankelijk gemaakt voor de burgers.”
Brede communicatietaken in Koggenland
Iets later kon Ellen aan de slag bij Gemeente Koggenland. “Ze hadden daar een vacature die ze nog niet ingevuld kregen, maar ze hadden wel snel iemand nodig. Voor een aantal maanden werd ik daarom onderdeel van het communicatieteam. Het was een heel diverse functie. Ik schreef onder andere teksten voor het web, maakte persberichten, maakte brieven voor inwoners, beheerde social media en beantwoordde persvragen. ”
Vervanging in Opmeer
Toen ze bij Koggenland een vaste collega vonden, nam Ellen afscheid en ging zij naar een nieuwe klus. “Ik werk trouwens niet alleen voor gemeentes. Tussendoor heb ik ook communicatieklussen voor commerciële organisaties opgepakt. Op dit moment werk ik voor Gemeente Opmeer. Net als Koggenland een kleinere gemeente, waar de mensen enorm vriendelijk zijn. Hier ben ik ook onderdeel van het communicatieteam. Er zijn openstaande vacatures; als deze zijn ingevuld, ga ik weer op zoek naar een volgende klus.”
Voordelen
Terwijl Ellen nog aan de gang is in Opmeer, krijgt ze alweer nieuwe opdrachten aangeboden. “Dat is het fijne van zzp’er zijn. Ik kan mijn eigen opdrachten kiezen en daar werken waar ik leuk vind. Verder is het ontzettend leuk dat je steeds nieuwe prikkels krijgt, nieuwe mensen leert kennen en ontzettend veel leert. Dat zijn voor mij echt de voordelen van zzp’er zijn. Maar voor nu blijf ik nog wel even in Opmeer.”
Collega’s
“Als interimmer ben ik echt onderdeel van een team. Dat vind ik heel erg leuk. Maar je hebt natuurlijk niet langdurig dezelfde collega’s. Ik heb daarom een aantal andere zzp’ers in mijn netwerk, waarmee ik regelmatig spar. We vragen hoe een ander iets zou aanpakken en delen wel eens klussen met elkaar als je daar zelf geen tijd voor hebt. Met een aantal van hen heb ik in 2022 ook een personeelsvereniging voor zzp’ers opgestart in de regio West-Friesland: ‘PV voor zzp’. Zo hoeven we geen leuke uitjes te missen, die je normaal in loondienst wel hebt!”
Wil jij zzp’er worden?
Ellen haalt heel veel klussen uit haar netwerk binnen. “Dat netwerk is enorm belangrijk als je zzp’er wilt worden. Ik heb heel wat contacten opgedaan in de tijd dat ik bij Rabobank werkte. De dame van Gemeente Koggenland die mij benaderde was bijvoorbeeld een oud-collega. Bij gemeente Opmeer kwam ik weer via een contact die bij Koggenland heeft gewerkt. Op dit moment heb ik meerdere vragen voor opdrachten, maar ik word echt niet iedere dag gebeld. Er zijn ook rustigere maanden. Dat moet je je wel goed bedenken, voordat je je baan in loondienst opzegt.”
Denk jij er ook over na om zzp’er te worden en als interimmer aan de slag te gaan bij de overheid? “Als je kennis hebt van een bepaald vak, kun jij dat zeker ook als zzp’er doen. Bij gemeentes is het handig om wel wat ervaring te hebben”, geeft Ellen aan, “zodat je weet hoe de lijnen lopen en de vaktermen kent. En kijk goed of het past binnen jouw situatie. Als je nog bij je ouders thuis woont, is je situatie heel anders dan dat jij voor een gezin moet zorgen. Maar laat je vooral niet tegenhouden door de smoesjes in je hoofd. Overal is een oplossing voor, als je er maar voor open staat. Er gaat een wereld voor je open als zzp’er!” Benieuwd welke opdrachten er op dit moment zijn voor zzp’ers binnen de overheid? Kijk dan eens op de site van onze partner Wyzer.