Bij een ambtenaar denken we natuurlijk allemaal aan die aardige man of vrouw achter de balie bij de gemeente, of de boa’s die de straten veilig houden (en ons bekeuren als we weer eens geen paarkeerkaart gehaald hebben). Ook heerst er vaak het idee dat het ‘saai’ is om een ambtenaar te zijn, of dat je de minimale leeftijd van 60 moet hebben om dat te worden. Niets is minder waar, jonge ambtenaar zijn is hip! Er zijn niet alleen ontelbare banen binnen de overheid, maar er zijn ook genoeg leuke studies van alle niveaus die hierop aansluiten. In deze blog vertellen we wat meer over de ambtenaar, de studies die goed aansluiten en wat je kan verdienen!
Wat is een ambtenaar?
Er zijn heel veel verschillende soorten ambtenaren, maar ze zijn onder te verdelen in vier groepen. Alle medewerkers van de gemeente, provincies, waterschappen en rijksoverheid zijn ambtenaar. Deze medewerkers vallen allemaal onder de noemer: genormaliseerde ambtenaren en vallen allemaal onder bijna dezelfde cao. Een grote uitzondering hierop is: de politie, defensie, rechters, officier van justitie, iedereen in de politiek en nog een aantal.
Vroeger was het zo dat je als ambtenaar een ‘bijzondere’ titel had, je moest een eed afleggen en je stond als het ware iets verheven over iemand die ‘gewoon’ in loondienst was. Dit is recentelijk veranderd. Sinds begin 2020 ben je als ambtenaar ‘lekker normaal’. Je valt nu niet meer onder het ambtenarenrecht, maar onder het arbeidsrecht. Wel leg je nog steeds een eed af, dus helemaal ‘lekker normaal’ is het gelukkig niet.
Wat maakt het dan wél bijzonder om als ambtenaar te werken?
Als ambtenaar ben je verantwoordelijk voor een stad, provincie of bestuur en alles wat daarbij komt kijken. Doordat Nederland een gedecentraliseerd land is, moet er een goede samenwerking zijn tussen alle gemeentes, provincies, waterschappen en noem maar op. Eigenlijk zijn de ambtenaren dus de kern van ons land en houden alles draaiende. Als ambtenaar mag je jezelf daarom best een schouderklopje geven!
Met welke studie kan je bij de overheid werken?
Je vraagt je vast wel eens af, wat doet een ambtenaar nou precies? Nou, ambtenaar zijn is heel divers! Het vooroordeel dat je de hele dag koffie drinkt, of achter een bureau zit is achterhaald. Je werkt met verschillende doelgroepen, belangen en hebt veel collega’s (en vrijmibo’s). Je kan bij de gemeente aan de slag, als agent werken of eindeloos debatteren in de Tweede Kamer als politicus.
Er bestaat niet één specifieke studie waarmee je bij de overheid aan de slag kan. Je kan namelijk met heel veel studies als ambtenaar gaan werken.
Heb je wat meer vragen over het werk als ambtenaar? Op ons platform kan je je gratis aanmelden en direct je vraag stellen aan een van de jonge ambtenaren. Hier staan ook vacatures, zo krijg direct een idee over het werk bij de overheid.
Hieronder zullen we een aantal beroepen, waar je misschien niet direct aan denkt, toelichten. Zo krijg je een breder beeld van het werk van een ambtenaar.
Planoloog – HBO/WO
Een planoloog houdt zich bezig met de ruimtelijke ordening. Ze zorgen ervoor dat openbare ruimtes op een goede manier worden ingericht. De planoloog doet onderzoek naar bijvoorbeeld de grond, wateren, menselijke behoeftes en omliggende gebieden. Een planoloog bepaalt bijvoorbeeld of er ergens een nieuwe flat of boerderij gebouwd mag worden. Planologen zijn veel bezig met cijfertjes en statistieken. Ook gaan ze bij verschillende bedrijven en overheden langs om hierover van alles en nog wat te bespreken.
Wmo-consulent – MBO/HBO/WO
Als je op zoek bent naar een diverse en interactieve baan, met mensen. Dan is wmo-consulent worden misschien iets voor jou! Een indicatiesteller wmo (consulent) werkt bij de gemeente en handelt daar zorgaanvragen af. Deze aanvragen gaan allemaal over individuele voorzieningen, van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Denk bijvoorbeeld aan thuishulp voor ouderen, een adhd-coach voor volwassenen of tijdelijke ondersteuning bij het boodschappen doen. Het is een breed en divers beroep en kan alle kanten op gaan.
Er is geen specifieke opleiding, maar vaak komen de wmo-consulenten uit de maatschappelijke hoek. Van social worker, toegepaste psychologie, maatschappelijk hulp en dienstverlening tot fysiotherapie en ergotherapie. Hiermee kan je allemaal aan de slag als consulent bij de gemeente.
Bouw -en woningambtenaar MBO/HBO/WBO
Iemand wil een schuur bouwen, mag dit zomaar? In Nederland heb je bijna voor elke verbouwing of uitbouw een vergunning nodig. En maar goed ook, anders staat het land straks vol met allemaal gevaarlijke ongekeurde bouwwerken. Een bouw- en woningambtenaar zorgt ervoor dat het plan voor jouw schuur gecontroleerd en getoetst wordt. Dit doe je aan de hand van de bouwtekening, wetten en regelgevingen.
Er is geen specifieke opleiding, wel is er een minimumvereiste van een mbo-4 diploma. Je wordt opgeleid tot een bouw -en woningambtenaar, hier leer je bouwtechnische regels, bouwtechnieken en omgevingsrecht.
Tip: de opleiding bouwkunde MBO/HBO sluit mooi aan bij deze functie!
Juridisch medewerker/advocaat – MBO/HBO/WO
Dit is misschien een van de meest uiteenlopende functies binnen de overheid. Je kan als jurist binnen de gemeente of provincie aan de slag. Je werkt dan als jurist voor de gemeente en lost conflicten met burgers op. Ook zorg je als jurist voor een soepel verloop bij het uitgeven van vergunningen. Bij het werk als juridisch medewerker neem je ook veel administratieve taken op je. Je schrijf veel brieven en zorgt dat de agenda niet overloopt.
Heb je een universitair diploma in de rechten? Dan kan je misschien wel aan de slag als landsadvocaat, of elders binnen de overheid. Wist je dat rechters ook ambtenaren zijn? Dit zijn niet-genormaliseerde ambtenaren en worden voor het leven benoemd.
Milieuambtenaar – HBO/WO
Als milieuambtenaar zorg je voor het onderhoud van ‘groene zones’ binnen gemeentes. Je handelt milieuvergunningen af en weet alle ins-en-outs van de regelgeving omtrent het milieu. Je zit heus niet continu met een wijzend vingertje boetes uit te delen, maar je probeert op een positieve manier gemeentes en bedrijven te stimuleren om zich aan het milieubeleid te houden. Het is een hele sociaalvaardige tak van sport en je moet stevig in je schoenen staan om grote bedrijven ‘nee’ te verkopen. Als milieudeskundige verricht je veel onderzoek, leef je regeltjes na en kom je op voor de natuur. Om als beleidsambtenaar milieu aan de slag te gaan heb je een opleiding in milieukunde, of iets in deze richting nodig (biologie, natuurkunde, landbouw).
Meer weten over de ambtenaar en werken bij de overheid?
Bij ons platform Jongeambtenaren.nl hebben we een groot netwerk van jonge ambtenaren. Hier kan je vragen stellen, blogs lezen en vacatures bekijken. Ben je nieuwsgierig geworden naar het werk binnen de overheid? Of wil je graag weten wat een ambtenaar verdient?
Dan kan je je gratis hier aanmelden en direct je vraag stellen.