Je bent jong en je wilt wat. Maar wat eigenlijk?! Je kiest een studie, maar wat wil je daarna voor baan? Wat past er bij je en waar word jij echt gelukkig van? Sofie van der Meer (22) zit middenin deze zoektocht. Ze vertelt over de studie die zij koos en dat dat toch niet de beste keus bleek te zijn, maar hoe ze inmiddels wel gelukkig is in haar werk en nieuwe studie.
Verkeerde studiekeuze
Sofie studeerde HBO Financial Services Management. “Ik had altijd in mijn hoofd dat ik later bij een bank ging werken. Mijn studie vond ik interessant, maar toch miste ik iets. Toen ik daarover nadacht, bleek dat de maatschappelijke component te zijn. Bij een bank krijg je heel wat mooie plannen te zien van ondernemers, maar ligt de nadruk vaak op het risico wat de bank draagt als ze zo’n plan financiert. Soms ligt er een geweldig plan wat de maatschappij verder kan helpen, maar kan een bank er niets mee doen. Dat voelde voor mij niet goed en daarom ben ik verder gaan kijken.”
Het gouden ei tijdens haar stage
Uiteindelijk bedacht Sofie dat ze de gewenste maatschappelijke component kon vinden binnen de overheid. Voor haar hbo-studie ging ze op zoek naar een stage. “Om te kijken of de overheid bij mij paste en of ik wellicht de maatschappelijke richting op kon met mijn vervolgstudie. Want dat ik door wilde studeren, dat wist ik op dat moment wel.”
Sofie kwam terecht bij Bureau Subsidies van Provincie Zuid-Holland. “Ik deed daar onderzoek naar de subsidieregeling MKB innovatiestimulering Topsectoren Zuid-Holland (MIT). Een subsidie die bedoeld is voor mkb’ers met innovatieve plannen, die niet snel voor 100% een financiering bij een bank krijgen vanwege het risico. Ik dook in de effectiviteit van deze subsidie en ontwikkelde samen met mijn stagebegeleiders beleidsindicatoren om de regeling meetbaar te maken. Van de mkb’ers die geen subsidie kregen, stopte maar liefst 50% met hun plan. Terwijl álle ondernemers die subsidie kregen hun plannen doorzetten. Uiteindelijk presenteerde ik de resultaten aan de provincie. Ze waren blij met het inzicht en vroegen of ik in de zomervakantie bij Bureau Economische Zaken beleidstheorieën- en indicatoren wilde ontwikkelen voor al het EZ-beleid.”
Een dag in de week werken
Dat zomerbaantje liep uiteindelijk uit tot een vast contract “Ik had mijn hbo inmiddels afgerond en ging na die zomer door voor de pre-master Bestuurskunde op de Erasmus Universiteit. Toen vroeg de provincie of ik één dag in de week voor hen wilde blijven werken.” Die kans greep Sofie met beide handen aan. En de combi tussen studeren en werken brengt haar uiteindelijk veel. “Ik merk dat mijn studie gemakkelijker gaat. Tijdens tentamens onderbouw ik mijn antwoorden vaak met praktijkvoorbeelden. Daar wordt ook veel naar gevraagd. Daarnaast kan ik hetgeen ik leer direct in de praktijk toepassen. Ik ben blij dat de provincie mij deze kans gunt en ga met veel meer plezier aan mijn studie dan tijdens mijn hbo.”
Een beetje geluk
De stap richting de overheid heeft Sofie dus enorm geholpen haar juiste pad te vinden. “Ik had fijne stagebegeleiders die mij graag wilden helpen. Daar heb ik veel geluk mee gehad. Op de plek waar ik nu zit, leer ik veel en krijg ik alle ruimte om zaken te ontdekken. Een van de leukste aspecten van mijn functie vind ik het maken van verbinding met andere afdelingen. Zo werk ik nu samen met de afdeling Informatisering & Automatisering aan een dashboard gebaseerd op data, om inzicht in beleid te krijgen. Hierin krijg ik veel vrijheid en kan ik voor mijn gevoel een mooie bijdrage leveren. Elke week ga ik met veel plezier aan de slag!”
Kijk verder
“Voor veel jonge mensen is het vinden van hun pad lastig. Ze hebben nog niet zo veel gezien van de wereld. Omdat ik tijdens mijn studie doorhad dat ik mij niet alleen op risico’s wilde richten, maar vooral kansen wilde pakken, wist ik dat ik verder moest kijken. Mijn vader werkt voor het vakblad Binnenlands bestuur. Hij kwam thuis met de mooiste verhalen over gedreven ambtenaren. Hierdoor had ik wel een wat ander beeld dan veel mensen over de overheid hebben. Het triggerde mij om bij de overheid te gaan kijken.”
Ga op ontdekkingstocht
“Veel mensen denken dat het werken bij de overheid saai is. Dat ambtenaren geen haast hebben en om stipt vijf uur buiten het kantoor staan. Maar dat is niet zo. Er werken onwijs gemotiveerde mensen, die allemaal maatschappelijk betrokken zijn. Ik vind de sfeer daardoor fijn en collega’s zijn geïnteresseerd in elkaar.” Sofie raadt jonge ambtenaren vooral aan om te ontdekken. “Er zijn zoveel richtingen die je op kan binnen de overheid. Ga er lekker op uit en ontdek wat jij interessant vindt. Door de diverse stages die ik gelopen heb, weet ik steeds beter waar ik energie van krijg en wat bij mij past.” Zolang je open staat voor nieuwe dingen, kom je verder in die ontdekkingstocht!