Je bent leergierig, wilt groeien in je carrière en staat continu in de zesde versnelling. Je pakt projecten op en nieuwe dingen aan. Aan en gaan! Maar is dat altijd goed? Vandaag duiken we in het verhaal van Lotte Janssen (25), de gedreven kracht achter de ‘Golden Girls van Oosterhout’ podcast, en ontdekken we hoe zij groeit en balans vindt in haar carrière binnen de overheid.
Mensgericht
Lotte werkt sinds 2021 bij gemeente Oosterhout. Eerst als Young Professional Communicatie en inmiddels als Medior Communicatieadviseur Duurzaamheid. Geen gekke keuze voor een werkgever, als je haar achtergrond kent. “Het welzijn van andere mensen vind ik belangrijk en daar zet ik mij graag voor in. Ik ben mij tijdens mijn studie al gaan focussen op de publieke sector. Ik vond het belangrijk om mensgericht te werken,” vertelt ze. “Bij de gemeente staat de inwoner en ondernemer centraal. Dat vind ik heel fijn in mijn werk. Bovendien werk ik heel graag samen met anderen; en ook dat kan hier heel goed”, voegt ze toe.
Het leuke van Oosterhout
Toen Lotte na haar studie Communicatie en Multimedia Design op de vacature van Young Communicatie Professional stuitte, was het haar direct duidelijk: “Dit ga ik doen! En het leuke was, dat het ook nog eens bij de gemeente was waar ik zelf woon. Als ik op de fiets naar mijn werk ga, zie ik letterlijk de projecten waaraan ik werk. Sowieso is Oosterhout een heel fijne gemeente om voor te werken. We zijn een middelgrote gemeente, waar je het voordeel hebt van de projecten zoals je die bij grotere gemeenten tegenkomt, maar de korte lijnen hebt van de kleine gemeenten.”
Podcast
Binnen haar eerste functie hield Lotte zich veel bezig met social media en het in beeld brengen van verhalen. “Heerlijk om mijn creativiteit kwijt te kunnen in de baan.” In de loop der tijd kreeg ze steeds meer verantwoordelijkheid. “Samen met mijn collega Simone ben ik een podcast aan het maken. Deze heeft de titel ‘Golden girls van Oosterhout’, omdat onze gemeentebode Simone en mij altijd Golden Girls noemt”, lacht Lotte.
Binnen de podcast behandelen de twee jonge ambtenaren allerlei vragen van inwoners. Ze nemen luisteraars mee in de zoektocht naar het antwoord en gaan in gesprek met interne collega’s daarvoor. “Het is een heel nieuw communicatiemiddel voor de gemeente, waarmee we hopen de inwoners en de collega’s een kijkje in de keuken te geven en het stoffige imago van een gemeente af te stoffen, door te zien hoe zo’n vraag van een inwoner opgepakt wordt. En het is echt een superleuk project om aan te werken. Heerlijk dat ik zo de vrijheid krijg om dingen uit te proberen en te zien of iets werkt of niet. Dat voelt echt goed.”
Een strategische stap
Lotte maakt niet alleen de podcast, maar denkt ook strategisch mee om de podcast bekendheid te geven. “In de afgelopen twee jaar ben ik eigenlijk steeds vaker advies gaan geven op projecten. Die strategische kant sprak mij enorm aan. In een leertraject waarin ik samen met een coach kijk naar mijn persoonlijke ontwikkeling, kwam ook naar voren dat strategie een van mijn sterke kanten is, evenals creativiteit, netwerken en sensitiviteit. Toen de vacature voor Medior Communicatieadviseur duurzaamheid vrijkwam, hoefde ik ook nu niet te twijfelen. Het is een mooie volgende stap in mijn carrière. Een waarbij ik aan meer politiek-gevoelige projecten mag werken.”
Balans vinden
Groeien, nieuwe projecten en vooral niet stilzitten. “Dan ben ik op mijn creatiefst”, zegt Lotte enthousiast. “Maar ik heb ook wel geleerd dat je de balans moet vinden. Ik sta vaak in de zesde versnelling en blijf maar doorgaan, gedreven door mijn leergierigheid en enthousiasme. Maar even terugschakelen is niet altijd verkeerd. Het geeft mij ruimte om te reflecteren en tot nieuwe ideeën te komen.”
“Dat terugschakelen was een idee van mijn coach. Hier binnen de gemeente hebben young professionals een coach die helpt bij je ontwikkeling. Zij leerde mij ook dat ik niet direct een enorme stap in mijn carrière hoef te maken, terwijl je dat wellicht wel wil als je net begint. Maar kleine stapjes zijn ook goed. Ik hoef nog niet direct te weten waar ik over 30 jaar wil staan met mijn carrière. Zolang ik nu steeds kan blijven leren en kan groeien, ben ik tevreden. En dan zie ik wel waar ik later sta. Dat inzicht heb ik ook gekregen door even terug te schakelen.”
Zo kom je uit die 6e versnelling
Sta jij ook altijd maar in die zesde versnelling? Dan is Lottes advies om ruimte te creëren in je agenda. “Blok tijd af om terug te blikken op wat je doet, wat je nog wilt en hoe je dat kunt bereiken door jouw kwaliteiten in te zetten. En blok ook tijd om taken eens goed uit te werken. Dat een collega dan even moet wachten, is niet erg. Het geeft ruimte in je hoofd en je kunt je collega dan vaak later nog beter helpen. Dat kan soms lastig zijn om te zeggen, maar werkt echt. Probeer het gewoon eens, die 4e versnelling.”