Je hebt dé vacature gevonden die op jouw lijf geschreven is. Jouw droombaan! Maar hoe ga je die binnen slepen? Met een goede sollicitatiebrief. Eén waardoor jij opvalt vergeleken met andere kandidaten. Eén die zorgt dat jij op gesprek mag!
Hoe doe je dat?
We kunnen je niet letterlijk de inhoud van je brief voorkauwen natuurlijk. Want die inhoud hangt helemaal af van het bedrijf waar jij gaat solliciteren. Zorg dat je het op de lezer aansluit. Dat betekent dus niet dat je bij elke sollicitatie dezelfde sollicitatiebrief stuurt. Je past hem telkens aan. Natuurlijk is dat meer werk dan steeds kopiëren, maar het zorgt er voor dat je vaker op gesprek uitgenodigd wordt.
Hoewel de inhoud dus per sollicitatie verschilt, is de opbouw wel hetzelfde. Je hebt altijd een opening, kern en slot. Hoe je die opbouwt, dat lees je hieronder.
De opening van je sollicitatiebrief
In de openingszin van je brief laat je weten waarom jij een sollicitatiebrief stuurt. Dit is de eerste kans om je enthousiasme te tonen. Vertel op welke functie je reageert en al kort dat dit de vacature is die op jouw buik geschreven is.
Als voorbeeld kun je jouw sollicitatiebrief zo beginnen:
“Met grote interesse las ik uw vacature voor de functie van Junior Adviseur Omgevingswet. Na het telefoongesprek met de heer Jansen op 4 augustus stuur ik u met veel enthousiasme mijn motivatie.”
“Vandaag zag ik jullie vacature voor Financieel Business Partner. Met vol enthousiasme solliciteer ik op de functie die op mijn buik geschreven is.”
Of iets opvallender:
“Hartstikke fijn dat we telefonisch al even kort konden kennismaken. Ik ben ontzettend enthousiast over de functie van Communicatieadviseur Ruimtelijke Ordening en ben erg benieuwd of u en ik in de toekomst collega’s kunnen worden.”
“Zaanstad is in ontwikkeling. En dat is te zien! Zoveel ontwikkelingen vragen om een doorgronde aanpak. Daar werk ik graag aan mee. Vol enthousiasme solliciteer ik daarom naar de functie van Adviseur Duurzaamheid.”
De kern van je sollicitatiebrief
De kern van je brief is het gedeelte wat de lezer moet overtuigen van jouw waarden. Noem hier niet op welke functies je bekleed hebt. Dat is zonde, want dat staat al in je cv. Je laat hier zien waarom jij de juiste kandidaat bent voor de functie. Dat doe je door te vertellen wat jij kunt betekenen voor het bedrijf. Vertel vooral hoe jij het bedrijf kunt helpen.
Neem in dit stuk van je sollicitatiebrief de kwaliteiten mee waar de organisatie naar vraagt in de vacature. En laat aan de hand van voorbeelden zien dat jij deze kwaliteiten bezit. Zeg niet gewoon dat je flexibel bent of goed kunt samenwerken. Geeft voorbeelden. Dit doe je aan de hand van de STAR-methode: leg een Situatie uit die jij eerder meemaakte, vertel wat jouw Taken waren, welke Acties je genomen hebt en vooral welk Resultaat dat opleverde. Zo laat je echt zien dat jij van waarde kunt zijn voor de organisatie.
Daarnaast laat je zien dat je gemotiveerd bent. Waarom wil jij bij déze organisatie werken? Soms kan die vraag erg lastig zijn. Bekijk daarom de website van de organisatie goed en ga op zoek naar de visie en missie van de organisatie. Hier kun je jouw motivatie bijvoorbeeld op aan laten sluiten.
Afsluiting van je sollicitatiebrief
Een sollicitatiebrief sluit je af met een goede call-to-action. Je zegt niet alleen dat je graag op gesprek komt, maar geeft ook een duidelijke aanwijzing die oproept tot actie om jou uit te nodigen voor een gesprek. Je kunt hier bovendien nog even samenvatten waarom jij de juiste kandidaat voor de functie bent.
We geven je nog enkele voorbeelden voor een goede afsluiting:
“Bedankt voor uw tijd. Mijn kennis en enthousiasme zou ik graag tijdens een persoonlijke ontmoeting verder aan u toelichten. Ik kijk uit naar uw reactie.”
“Zijn jullie op zoek naar een adviseur, die proactief de regie pakt bij projecten en met een nieuwsgierige, analytische blik zaken bekijkt, dan kom ik binnenkort graag langs om meer over mijzelf te vertellen. Bel mij gerust voor een afspraak.”
“Ontzettend graag zou ik werken voor een organisatie die zich zo verbonden voelt met de samenleving. Ik ontdek dan ook met alle plezier of het klikt tussen ons. Belt u mij binnenkort gerust voor een kop koffie. Dan kunnen we elkaar beter leren kennen.”
Lengte van je sollicitatiebrief
De ideale sollicitatiebrief is niet te lang. Het moet aantrekkelijk blijven om hem te gaan lezen. Probeer hem op maximaal 1 A4-tje te schrijven. Voor je opening en afsluiting gebruik je niet meer dan 1 alinea. De kern mag iets langer zijn. Denk aan 2 tot 4 alinea’s.
Houd je aan bovenstaande tips. Dan is de kans groot dat jij straks aan tafel zit bij de organisatie waar jij wilt werken.
Wil je gerichte tips? Plaats gerust een bericht op ons prikbord.