Daar sta je dan: met de vraag of je even de presentatie van je leidinggevende over wil nemen. En ook nog eens over een pittig onderwerp: de impact van de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne op de gemeentelijke belastingen. Een beetje spannend, maar geen probleem voor Jasmijn Wolffram (28). De trainee van Gemeente Amsterdam houdt wel van nieuwe dingen proberen!
Meer belasting betalen bij opvang vluchtelingen?
De 28-jarige Jasmijn is Programmaondersteuner Datagedreven Werken bij de directie Belastingen. Ze vertelt: “Binnen het programma waaraan ik werk draaien we allerlei projecten. Deze moeten ervoor zorgen dat de resultaten van het werk effectiever en de uitvoering van het werk makkelijker moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan het werk rondom de opvang van Oekraïense vluchtelingen door Amsterdammers.”
Precies over dat onderwerp gaf Jasmijn laatst een presentatie. Eigenlijk zou haar leidinggevende dat doen, maar die kon er op het laatste moment niet bij zijn. Voor Jasmijn geen probleem. Zij zat al midden in de opdracht.
“Vang je thuis vluchtelingen op en woonde je voorheen alleen, dan ben je officieel opeens een meerpersoonshuishouden en betaal je meer belasting. Denk bijvoorbeeld aan de afvalstoffenheffing. Maar iemand in huis nemen is al best wat. De gemeenteraad wil niet dat mensen dan ook nog eens extra belasting moeten betalen. Het is aan de directie Belastingen om die wens te verwezenlijken. Daarom kregen wij op mijn afdeling de vraag of data een rol kan spelen bij een oplossing.”
Belastingverhoging voorkomen
“Mensen die vluchtelingen opvangen, kunnen dus te maken krijgen met een belastingverhoging. Dit proces verloopt gedeeltelijk geautomatiseerd en kunnen we niet zomaar stopzetten. Daarom zijn we bezig met het samenstellen van een dataset om in kaart te brengen hoe we dergelijke situaties in het systeem kunnen herkennen.
Zo willen we de belastingverhoging voor Amsterdammers voorkomen. Is de belastingaanslag al verzonden, dan kijken we of data kan helpen om de aanslag te vernietigen.” Met de hulp van Jasmijn kunnen de inwoners van Amsterdam dus gemakkelijker vluchtelingen helpen.
Kansrijke ideeën
Als Programmaondersteuner heeft Jasmijn met heel veel van dit soort opdrachten en nieuwe ideeën te maken. “Naast een dergelijk project rondom de vluchtelingen uit Oekraïne zijn er bijvoorbeeld veel administratieve klussen waar we naar kijken. Het zijn altijd opdrachten waarbij we meerwaarde willen bieden voor de Amsterdammers en de werkprocessen bij de gemeente”, vertelt ze.
Maar Jasmijn werkt daarbij zelf niet zozeer met data. “Aan het begin van mijn traineeopdracht heb ik samen met collega’s een besluitvormingsproces neergezet. Daarin kijken we onder andere of ideeën kansrijk genoeg zijn om opgepakt te worden. Ook overleggen we of het hier echt om data-gedreven werken gaat. Soms is een vraagstuk namelijk ook te beantwoorden zonder data in te zetten.”
Aanspreekpunt
“Zelf ben ik het aanspreekpunt voor collega’s die een nieuwe idee hebben. En hebben collega’s vragen over projecten die we draaien, dan kunnen ze ook bij mij terecht. Ik houd het overzicht op de projecten. Zo ben ik bij heel veel projecten een beetje betrokken en dat maakt mijn werk erg leuk.”
“Omdat dataspecialisten en collega’s op de werkvloer niet altijd elkaars taal spreken, sla ik de brug tussen hen. Zorgen dat we elkaar weten te vinden en elkaar begrijpen is heel belangrijk om tot een goede datagedreven oplossing te komen”, vertelt Jasmijn.
Overstap naar ander vakgebied
Jasmijn is eigenlijk opgeleid als communicatieprofessional. “Na mijn studie ging ik op zoek naar een baan waarin ik echt iets kan betekenen voor mensen én procesmatig bezig kan zijn. Mijn studie in de richting van gezondheidscommunicatie sloot daar niet helemaal op aan. En als je geen studie of ervaring hebt in een bepaald vak, kom je er niet zo snel binnen. Via Newpublic ben ik daarom een traineeship gaan volgen. Tijdens mijn kennismaking keken ze daar goed naar wie ik ben, waar ik goed in ben en wat ik leuk vind. Zo heb ik uiteindelijk toch deze gave functie gevonden!”