Soms heb je van die projecten waarvan je denkt: wow, als ik hier toch eens aan mag werken! Voor Miriam en Lizzy is 75 jaar vrijheid zo’n project. Een samenwerking met externen zorgde voor de mooiste ideeën. En met veel creativiteit weten zij in deze tijd toch invulling te geven aan dit thema. Ook geven ze jou tips, hoe je als jonge ambtenaar aan dit soort mooie projecten komt.
75 jaar vrijheid als project
Het is 75 jaar geleden dat ons land werd bevrijd en er geen oorlog meer
was. We herdenken, maar vieren uiteraard ook. Veel gemeenten draaien daarom het
project 75 jaar vrijheid. In dit soort projecten draait het vaak om creatieve
ideeën, die je niet in je eentje verzint.
Miriam Boere-Klomp is als zzp-projectcoördinator betrokken bij dit thema binnen de gemeente Krimpen aan den IJssel en de gemeente Lopik. Zij zocht binnen de gemeente Lopik de samenwerking met buurtverenigingen en de Oranjeverenigingen uit de negen kernen van Lopik. “Enthousiastelingen uit deze kernen zijn aan de slag gegaan met heel veel mooie activiteiten. Uiteindelijk heb ik alles bij elkaar gebracht in een Vrijheidskrant en dit aangevuld met indrukwekkende verhalen over de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Lopik.”
Ook in de gemeente Hoorn schakelden ze de hulp in van anderen. Projectmanager Lizzy Bas: “We organiseren als gemeente zelf een aantal activiteiten, maar we hebben ook subsidie gegeven aan een projectgroep met externe mensen om de coördinatie en PR van initiatieven uit de stad te organiseren. Hierin was ik de schakel tussen de externe projectgroep en de gemeente. Met de projectgroep zouden we onder andere theater op locatie produceren, over gebeurtenissen uit de oorlog, en een plaquette onthullen met daarop 16 namen van Hoornse Joodse stadsgenoten die weggevoerd zijn met een razzia en de oorlog niet overleefden.”
Hoe ga je om met 75 jaar vrijheid tijdens Corona?
Beide projectmanagers hebben keihard gewerkt aan allerlei prachtige ideeën.
Maar toen kwam Corona. Wat doe je dan? Hoe red je het project? Valt er wel iets
te redden eigenlijk? En zijn activiteiten nog wel relevant als je ze
doorschuift?
“In Hoorn hebben we al een prachtig event gehad. Op 27 januari legden we op het plein de Roode Steen 500 lichtgevende stenen neer, naar een kunstproject van Daan Roosegaarde ter nagedachtenis van 75 jaar bevrijding van Auschwitz”, vertelt Lizzy. Hetzelfde gebeurde in de gemeente Krimpen aan den IJssel. “We vroegen mensen via social media wat vrijheid voor hen betekent en waarom of voor wie zij een steentje wilden neerleggen”, vervolgt Lizzy. “Als projectmanager selecteerde ik verhalen en zorgde dat mensen deze tijdens de herdenking vertelden. Het was enorm indrukwekkend.”
Als projectmanager moet je nu met creatieve oplossingen
komen
Het coronavirus maakt dat sommige evenementen worden verschoven naar het
najaar, andere digitaal gehouden worden en sommige afgelast. Maar is alles nog
relevant als je het doorschuift?
Op die relevantievraag hebben ze in Krimpen aan den IJssel snel een antwoord gevonden. “Het momentum van 4 en 5 mei is straks natuurlijk weg. Maar op 24 oktober is het 75 jaar geleden dat het Verdrag van de Verenigde Naties ondertekend is”, vertelt Miriam. “We schuiven een aantal van onze 75 jaar vrijheid-activiteiten op naar deze datum.” Daarnaast bracht de gemeente Lopik wel al haar Vrijheidskrant uit. “Hierin zouden we alle evenementen aankondigen die op de agenda stonden. Nu laten we evengoed zien wat er gepland stond, maar vertellen we vooral bijzondere verhalen uit de WOII.”
Want in deze tijd is er zeker ruimte voor verhalen. En dat zien ze in Hoorn ook. “De onthulling van de plaquette hebben we omgezet naar een documentaire op film, genaamd “Weggevoerd maar nooit vergeten…”. Te zien op www.vrijheidinhoorn.nl. Een van de projectgroepleden wist dat er een dagboek was, waarin beschreven werd hoe een aantal Hoornse Joden op 20 april 1942 vanuit Hoorn per trein vertrokken op weg naar Amsterdam om nooit meer terug te keren. De burgemeester heeft voorgelezen uit het dagboek om zo het verhaal van de van die zwarte dag te vertellen.”
Dit voorlezen is op video gezet. En deze is al meer dan 7.000 keer bekeken. “We hadden nooit zoveel mensen naar de onthulling gekregen. Door corona hebben we dus veel meer bereik gekregen en hebben we mensen deel laten zijn van een stuk Hoorns verleden dat velen niet kenden. Mensen hebben nu tijd om het te bekijken”, aldus Lizzy.
Een baan voor aanpakkers!
Zowel Miriam als Lizzy zijn de schakel tussen alle 75 jaar vrijheid-activiteiten
in de gemeente. Ze zorgen dat er in de communicatie één geheel is en regelen
alles wat je maar kunt bedenken. “Omdat er weinig capaciteit was voor dit
project, deed ik meer dan alleen de regie op het project”, zegt Lizzy. Van het
zoeken naar juiste locaties voor evenementen tot de aanvraag van de vergunning
voor het evenement. En van schakelen met de afdeling communicatie tot het
regelen van sponsoren in Lopik voor de vrijheidskrant vanwege een beperkt
budget. Alles kwam aan bod.
Lizzy vertelt gepassioneerd over alles wat zij voor dit thema oppakt. “Ik ben heel dankbaar dat ik aan dit project mag werken. Er zijn zoveel persoonlijke verhalen rondom dit thema. Door activiteiten te organiseren geef je mensen een podium om hun verhaal te doen. Voor sommigen is dat heel belangrijk en soms zelfs een stukje van het verwerkingsproces. Door dit project voel je dat je echt iets kan bijdragen.”
Hoe kom je aan dit soort projecten?
Super gaaf dit soort projecten, maar denk je als lezer nu: hoe komt zo’n
project op mijn pad als jonge ambtenaar? Lizzy: “Omdat ik aan een ander project
heb gewerkt [red. Het jaar van de gouden eeuw], ben ik ook gevraagd voor dit
project. Ze weten wat ik kan binnen de gemeente.” Maar die ervaring met
vergelijkbare projecten heb jij wellicht nog niet als jonge ambtenaar. Daarom
heeft Lizzy een tip: “Als je iets graag wil, laat dit dan ook blijken. Laat
zien wat je kan, spreek jezelf uit en vertel anderen wat je leuk vindt. Door
bescheidenheid kom je er niet.”
Als zzp’er is het voor Miriam net even anders om dit soort projecten binnen te halen. Als tip geeft zij je mee om vooral te bouwen aan je netwerk. “Ga koffiedrinken met de mensen waarvan jij denkt dat zij je verder kunnen helpen. Het liefst fysiek, maar dat is nu wat lastig in deze tijd. Maar als zzp’er moet je het echt van je netwerk hebben om dit soort mooie projecten te kunnen doen.”
Nu je op 5 mei geen bezoek aan de vrijmarkt kan brengen of een biertje kan drinken bij het bevrijdingsfestival, is dit het moment om eens te bedenken met wie jij koffie wil drinken! Wil je meer inspirerende verhalen lezen over werken bij de gemeente? Lees dan eens het verhaal van Naomy en hoe zij dingen écht mogelijk maakt voor burgers.
[LINK: /nieuws/hoe-naomy-34-dingen-echt-mogelijk-maakt-voor-burgers/]