Yes! Je hangt net de telefoon op en hebt een onwijze glimlach op je gezicht. Je bent zojuist uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Maar die glimlach verandert al snel in klamme handjes en zweetdruppels op je voorhoofd. Het sollicitatiegesprek is binnenkort al en je moet je nog voorbereiden. Je wil jezelf ten slotte van je beste kant laten zien, als ze al die lastige sollicitatiegesprek vragen stellen.
Als je al wat meer ervaring hebt met solliciteren, zal je merken dat een recruiter veel dezelfde sollicitatiegesprek vragen stelt. Vaak zit er meer achter deze vragen dan je denkt. Als je dit snapt, kunt je op de juiste manier antwoorden en heb je die baan snel in the pocket. Daarom geven we je hier de drie meest gestelde sollicitatiegesprek vragen en de vraag die er eigenlijk achter ligt.
1. Waarom wil je hier graag werken?
Het klinkt als een heel logische vraag voor een sollicitatiegesprek. Ben je gemotiveerd om hier te werken? Wat je gesprekspartner vooral wil weten: waarom wil je juist híer werken, bij deze organisatie of deze gemeente en niet bij een buurtgemeente.
Je kan wel raden dat ‘Gewoon, omdat er een vacature is die bij mijn vakgebied past’, niet het juiste antwoord is op deze vraag. Laat zien dat jij je hebt verdiept in de organisatie. Vertel bijvoorbeeld dat de missie je aanspreekt en waarom. Of vertel wat je opviel bij het bestuderen van de website of social media. Zoek bruggetjes tussen de dingen waar jij goed in bent en wat je leuk vindt, en de projecten die de organisatie online weergeeft.
Natuurlijk solliciteer je pas bij een organisatie als je een eerste klik ermee hebt. Maar je hoeft bij het eerste gesprek nog niet het gevoel te hebben dat je hier met 100% zekerheid wil werken. Zie het gesprek niet alleen als mogelijkheid waarin de recruiter kijkt of jij geschikt bent voor de organisatie. Test ook uit of dit de organisatie is die bij jou past. Vragen stellen om daar achter te komen is in deze fase heel belangrijk. Onthoud dat het een sollicitatiegesprek is om élkaar beter te leren kennen. Niet alleen om jezelf te bewijzen. Als je met die gedachte in een sollicitatiegesprek vragen beantwoord, heb je een stuk minder zenuwen.
2. Waarom zouden we jou moeten aannemen?
De recruiter wil weten waarom jij geschikt bent voor de functie. Heb je wel de juiste kennis en vaardigheden in huis? Krijg je deze vraag in je sollicitatiegesprek, zoek dan de link met de vaardigheden die ze vragen in de vacature. Geef aan dat jij denkt de juiste vaardigheden in huis te hebben en laat aan de hand van een voorbeeld zien waar dat uit blijkt.
In vacatures bij de overheid is werkervaring bij de overheid of publieke sector vaak vereist. Heb je deze ervaring niet? Don’t worry! Je bent al uitgenodigd voor een gesprek, dus ze zien echt iets in jou. Focus je op dat wat je wel meebrengt. Leg verbanden tussen je werkervaring buiten de sector en de gevraagde vaardigheden. Door een opleiding in de autotechniek, kun je bewijzen dat je over technisch inzicht beschikt. En met een baan als receptioniste zit het vast goed met jouw communicatieve vaardigheden.
Heb je geen werkervaring? Misschien heb je wel vrijwilligerswerk gedaan, of tijdens je studie bepaalde projecten opgepakt waarbij je de gevraagde vaardigheden nodig had.
3. Heb je zelf nog vragen?
Oei, eigenlijk heb jij alle info al die je wilde halen uit het gesprek. Je zenuwen zijn nog licht aanwezig, dus afronden maar. Niet doen! Dit is dé vraag die je eigenlijk aan het eind van elk sollicitatiegesprek wel tegenkomt. De recruiter vraagt je hier niet of alles duidelijk voor je is. Hij of zij wil weten of jij verder nadenkt en je hebt verdiept in de functie. Stel geen vragen meer die al in het gesprek beantwoord zijn. En vraag nog niet naar salaris of arbeidsvoorwaarden; het is een kennismakingsgesprek.
Denk aan vragen als ‘Hoe ziet de inwerkperiode eruit’, ‘Wat spreekt u zelf het meeste aan, aan de organisatie’, of ‘Hoe gaat het proces nu verder’. Een creatieve vraag hoe collega’s bijvoorbeeld kerst vieren met elkaar hoort een recruiter niet vaak. Deze vraag geeft aan dat jij niet alleen inhoudelijk interesse hebt in de functie, maar ook graag een band opbouwt met collega’s. Is er iets nog niet behandeld in het gesprek, wat je graag wil weten? Dan kun je dat uiteraard nu ook vragen.
Maak het jezelf vooral gemakkelijk door vooraf een aantal vragen te bedenken. Schrijf ze op en pak ze er gerust bij in deze fase van het gesprek. Dat laat alleen maar zien dat je goed voorbereid bent. Pak één, hooguit twee vragen van je lijstje. Maak er vooral geen vragenuurtje van en probeer ook tijdens het gesprek vragen te stellen. De recruiter stelt deze vraag ook omdat hij of zij het gesprek wil afronden. Stel je vraag, bedank voor het fijne gesprek en veeg buiten de zweetdruppeltjes van je voorhoofd. Je hebt het goed gedaan! Nu afwachten op het telefoontje met goed nieuws en je voorbereiden op de volgende ronde met sollicitatiegesprek vragen. Succes!
Toch die toffe baan nog niet te pakken? Kijk dan eens op onze vacaturepagina. Er zijn heel wat organisaties op zoek naar ambitieuze, jonge ambtenaren zoals jij.