De Tweede Kamer kennen we allemaal van tv, we zijn er misschien eens geweest met een rondleiding, maar voor velen komt het niet verder dan dat. Voor Anouk van de Sanden (21) is dat anders. Ze is persoonlijk medewerker bij het CDA en helpt Tweede Kamerlid René Peters als persoonlijk assistent. Samen bereiden zij zich voor op de komende verkiezingen.
Tussen de drukte rondom de verkiezingen heeft Anouk even tijd om met ons te spreken. “Als persoonlijk assistent van René ben ik vaak druk bezig, helemaal nu. Ik zorg dat hij de juiste stukken heeft voor een vergadering, houd zijn mailbox en agenda bij en zorg dat zijn gasten netjes ontvangen worden.”
Ik kwam uit bij de politiek
Anouk studeerde Juridische administratieve dienstverlening op het mbo. En tijdens een studie komt natuurlijk altijd de vraag: welke kant wil je op in je carrière? “Ik vond de vakken Staatsrecht en Bestuursrecht erg leuk op school. En met mijn klas deden we op een gegeven moment mee aan het mbo debattoernooi. Daar waren ook een aantal politici die in het voorprogramma met elkaar in discussie gingen. Het interesseerde mij erg. Ik dacht: als ik die twee dingen combineer, kom ik uit bij de politiek.”
Eigen keuze
Het was voor Anouk wel even zoeken welke partij bij haar past. Ze kwam uiteindelijk bij het CDA terecht. “Het grappige is dat ik helemaal niet uit een CDA-gezin kom. Maar ik heb mijzelf nooit kunnen plaatsen in het rechtse of linkse spectrum in de politiek. Voor mij is het niet zo zwart-wit. Thuis zijn mijn ouders redelijk rechts, maar we mochten er altijd over discussiëren. Daardoor kon ik zelf ook kiezen wat ik goed en slecht vind.” Bij het CDA voelde Anouk zich meteen welkom. “Ik heb het idee dat ik daar mijzelf kan zijn. En als ik iets vertel, wordt er ook geluisterd.”
Stage
Ze kwam bij het lokale CDA terecht, waar ze uiteindelijk meedeed met een online wedstrijd. “Ze zochten in de wedstrijd een premier voor 2050. Ik won en kreeg een rondleiding achter de schermen bij de landelijke partijorganisatie. Toen ben ik voor het eerst in gesprek geraakt met René Peters. Al snel vroeg hij of een stage niet iets voor mij was. Ik was meteen enthousiast. Het werd een meeloopstage, waarbij ik overal mee naartoe mocht. Ik werd aan iedereen voorgesteld. En het leuke is dat ik met René echt een band opbouwde. Soms begonnen we om 11.00 uur ’s ochtends en reden we ’s nachts samen naar Den Haag.”
Campagneleider
In februari is Anouk uiteindelijk aangenomen als Persoonlijk Medewerker. Maar ze zit niet stil. “Naast zijn PA, ben ik nu ook campagneleider voor René. Ik ben heel druk met de verkiezingscampagne. Eerst zijn we met een team gaan brainstormen en nu zet ik alle lijnen uit. De laatste weken vlieg ik van de ene Zoom-afspraak naar de andere Teams-meeting.”
Alle campagnes die Anouk voert, richten zich op René, om te zorgen dat hij er straks goed voorstaat tijdens de verkiezingen. “We haken in op landelijke CDA-events en spelen in op actuele onderwerpen. Ik plan landelijke verzoeken voor debatten in zijn agenda en kijk of er ruimte is voor online afspraken. Het ouderwets zaaltjes toespreken zit er even niet in. Maar we kijken hoe we digitaal de persoonlijkheid van René zo goed mogelijk naar voren kunnen brengen. Zo neemt hij bijvoorbeeld een podcast op, waarbij ik hem help tijdens de opnames.”
In de politiek doe je het samen
Ondanks dat ze vooral achter de schermen bezig is, voelt Anouk zich niet ongezien. “René is heel erg bezig met de mensen om zich heen. In de politiek moet je het samen doen. Je komt er niet in je eentje. Ik help hem in zijn loopbaan, maar hij helpt mij op zijn beurt weer met de mijne. Ik krijg veel vertrouwen van hem, mag dingen uitproberen en inbrengen. Zoals nu de taak als campagneleider bijvoorbeeld. Zo kan ik zelf ook groeien.” Hoe haar baan er na de verkiezingen uitziet weet Anouk nog niet. “Ik hoop als persoonlijk medewerker. Maar of ik voor René blijf werken, of voor een ander kamerlid, hangt helemaal af van de verkiezingsuitslag.”