Hoe gezond is de lucht die jij inademt? Fijnstof, roet en stikstof zorgen ervoor dat de lucht in Nederland vervuilt. Niet goed voor onze gezondheid. Annelies van der Plas (25) werkt bij de Provincie Zeeland op een innovatieve manier samen met burgers, om de kwaliteit van de lucht te meten.
Er zijn allerlei oorzaken van luchtvervuiling in Nederland. Grote vervuilers zijn bijvoorbeeld de industrie en het verkeer. Provincie Zeeland heeft het Schone Lucht Akkoord ondertekend, met als doel om de luchtkwaliteit te verbeteren, zodat gezondheidsrisico’s kleiner worden. “We kijken nu aan welke knoppen we kunnen draaien om de kwaliteit van de lucht te verbeteren”, vertelt Annelies.
Annelies van der Plas is Junior Adviseur Milieu bij de provincie Zeeland. Haar taken zijn veelzijdig. “Ik werk onder andere aan het smogbeleid, organiseer VTH-themadagen en ondersteun de accounthouders van de omgevingsdienst”, vertelt ze. Maar bovenal werkt ze met heel veel enthousiasme aan het lokale project ‘Snuffelfiets’.
Lokale aanpak
Een lokale aanpak is belangrijk: “Op plaatsen waar de lucht meer verontreinigd is, hebben mensen vaker of meer luchtwegklachten. Als we weten wat de oorzaken van die luchtverontreiniging zijn, dan kijken we of we lokale maatregelen moeten nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Zo nemen we de gezondheid van mensen tegenwoordig mee in de omgeving. En dat is een positieve ontwikkeling.”
Project Snuffelfiets
“De luchtkwaliteit verbeteren doen we op allerlei manier. Mijn collega’s houden zich bezig met de scheepvaart en industrie. Ik richt mij op de thema’s participatie en data. Die data haalden we voorheen altijd uit vaste meetpunten, maar we wilden ook de luchtkwaliteit van andere gebieden weten. Daarom hebben we in maart het project Snuffelfiets opgestart.”
Via dat project kregen 20 Zeeuwen een sensor op de fiets. “Doordat zij gaan fietsen, meten ze zelf de luchtkwaliteit via de sensor op hen fiets. Alle data kunnen ze terugzien in een app, waardoor men meteen een stuk bewuster is van de omgeving. Ook scholen doen mee. En daar bouwen docenten hele lessen omheen, zodat leerlingen direct iets meekrijgen over het milieu, de effecten van fijnstof op de gezondheid en hoe zij zelf kunnen bijdragen aan een schonere lucht.”
Wat doet een Adviseur milieu
In haar baan heeft Annelies met name contact met de fietsers. “Is er een sensor kapot, dan melden fietsers dat bij mij en neem ik weer contact met de leverancier op. Maar we kijken ook of we het project kunnen uitbreiden. Toen we laatst de pers opzochten, resulteerde dat in 80 nieuwe aanmeldingen. Daar was ik echt door verrast.”
“Het enthousiasme dat mensen hebben als ze fietsen en hun route in de app zien, is enorm leuk. En het maakt dit project bovendien tot een groot succes. Het gaat er niet alleen om dat wij als provincie aan de slag gaan met luchtkwaliteit. Als je burgers daarbij kan betrekken die graag meedoen, is dat een win-win situatie. Door gewoon een van hun dagelijkse dingen te doen, fietsen, leveren ze al een bijdrage. En dat ze op die manier de luchtkwaliteit in hun eigen omgeving in een app kunnen zien, is enorm innovatief.”
Waarom werken voor de overheid
“Met dit project kan ik echt impact maken”, zegt Annelies. Vorig jaar studeerde Annelies af als bestuurskundige. Met een master ‘Management van de publieke sector’ op zak ging ze op zoek naar een baan. “Tijdens mijn scriptie over de omgevingsvisie, trok het onderwerp milieu mij opeens erg aan. Maar in Corona-tijd was het lastig om als junior daarin een baan te vinden.”
“Dat het een baan bij de overheid moest zijn, wist ik al snel. Tijdens mijn studie zag ik dat daar echt interessante dingen gebeuren. Werken bij een gemeente of provincie klinkt misschien heel saai, maar is in het echt enorm boeiend. Je kan hier echt iets betekenen om de wereld een stukje mooier te maken.”
Met die gedachte ben ik gaan kijken welke tak van de overheid bij mij past. Uiteindelijk koos ik voor de provincie. Juist omdat je daar een verbindende rol kan pakken en contact hebt met zowel gemeentes als het Rijk.”
Verhuizen voor je droombaan
Uiteindelijk vond Annelies dé baan die ze zocht in Middelburg. “In de vacaturetekst stond letterlijk: elke dag lossen we een maatschappelijk vraagstuk op. Dat sprak mij zo aan. Ik kan hier in Zeeland echt het verschil maken en leer heel veel over het milieu.” Voor die baan moest de Katwijkse wel de verhuisdozen inpakken richting Middelburg. “Iedereen die een baan zoekt wil ik de tip geven om uit je comfortzone te stappen en verder te kijken dan waar je woont. Soms ontdekt je juist de meest interessante banen verder weg.”