Activiteit

Profielfoto van Thomas
Thomas mdw. team P&O 15-10-2019 12:15

Ontwikkelingen (inzet) Leasefietsen

Beste iedereen,

binnen onze gemeente leeft enorm het idee om leasefietsen in te zetten voor onze medewerkers. Een thema dat zowel leeft bij onze afdelingshoofden, het personeel, als bij team P&O.

Daarnaast heeft het thema raakvlakken met onze vitaliteitsdoelstelling en ons regionaal traject genaamd Mobie. (Mobie levert duurzaam deelvervoer , in de vorm van e-fietsen, e-auto’s en OV, voor de 8 Noord-Limburgse gemeenten).

Als we de nieuwsberichten mogen geloven kan men voor een paar euro per maand een fiets leasen van de werkgever.

Leven deze ontwikkelingen rondom leasefietsen ook binnen jullie gemeenten?

Een mogelijk probleem onze gemeenten kan zijn de combinatie van kilometervergoeding, een tegemoetkoming in de aanschaf – ook voor e-bikes – en eventueel een renteloze lening. Gezien het feit dat wij geen woon-werkvergoeding kent, maar een tegemoetkoming via het IKB.

Ik hoor graag van jullie.
Met vriendelijke groet,

Thomas Verheijen | Medewerker team P&O |

    Profielfoto van Walter Poppeliers
    Walter Poppeliers Sr HR-adviseur gemeente Oldebroek / ZZP-er 17-10-2019 22:50

    Hoi Thomas,

    Allereerst mijn complimenten dat jullie anticiperen op het verduurzamen van mens en maatschappij en zoeken naar mogelijkheden, die bijdragen aan ‘goed werkgever en vitaal werknemerschap’.

    Veel organisatie, zowel bij de overheid en het bedrijfsleven, denken na over hoe dit vraagstuk vorm kan krijgen. En ook veel organisaties verkeren in soortgelijke omstandigheden als je beschrijft; het ontbreken van een kilometervergoeding woonwerk-verkeer. In een dergelijke situatie moet je dus slim en creatief te werk gaan om tot toepasbare werkvormen te komen. En wat is er leuker om daar naar op zoek te gaan.
    Oplossingen zou ik niet direct willen aandragen, ik zou je wel wat suggesties kunnen doen zodat jij / je organisatie zelf tot een werkbare oplossing komt. Hoe leuk ik het rondom dit onderwerp zelf een innovatieve oplossing te realiseren en dat hoef je natuurlijk nooit alleen te doen.

    Wat interessant kan zijn is eens te onderzoeken wat de werkgever en de werknemers voor bijdrage zouden willen leveren om te komen tot een succesvolle werkwijze. Je legt bijvoorbeeld al de verbinding tussen vitaliteit, duurzaamheid en goed werkgeverschap. Het klinkt dus als een wens van die werkgever en werknemers. Op al deze punten zou je kunnen onderzoeken welke investeringen tot welke opbrengst leidt. En als investeringen tot een opbrengst leiden, kun je ze niet laten liggen. Dat is namelijk winst.

    Je zou bijvoorbeeld eens een paar knappe koppen bij elkaar kunnen brengen en hen de meest wilde ideeën laten uitwerken. Ideeën uit de medewerkers zelf wordt vaak goed gedragen door het collectief.
    Die knappe koppen kunnen natuurlijk ook deskundigen zijn die expert zijn op het gebied van rechtspositie, fiscaal recht enz. Soms kan het heel nuttig zijn je te omvingen met deskundigheid die je niet zelf in huis hebt.

    Het kan lonen om gelijke organisaties te vinden, die samen met jou kunnen meedenken en de kracht van het collectief benutten. Op basis van netwerken kan kennis worden gedeeld en ervaring worden opgedaan. Dat kan leiden tot overleg met bijvoorbeeld de makers van de fiscale spelregels en vertrouwen op te wekken voor nieuwe toepassingen. Een belastingdienst kan belangrijke signalen uit de samenleving niet (blijven) negeren. Het geluid van de samenleving wordt tegenwoordig meer en meer gehoord als netwerkorganisaties hun krachten bundelen.

    Recent las ik een artikel rondom dit onderwerp waarin binnen de provincie Utrecht stimulerende maatregelen worden geboden om het gebruik van duurzaam vervoer per fiets te intensiveren. Het ging daarbij niet direct over de financieringsvorm maar wel over de voordelen van het gebruik ten opzicht van het vervoer per auto. Er blijkt een campagne ‘Ik fiets’ te zijn opgezet met een gelijkluidende app. Het gaat me niet om hun campagne of app, maar wel om het idee dat dit leeft in de maatschappij en je daar verbinding mee kunt maken.

    En natuurlijk heeft de sector gemeenten ook haar eigen ontwikkelplatform via het A&O-fonds waar ervaringen worden gedeeld.

    Ik hoop je met de bovenstaande suggesties op weg te hebben geholpen. Heel veel succes!

    Hartelijk groet,

    Walter Poppeliers
    interim Sr. HR-adviseur gemeente Oldebroek

Wil je reageren? Log dan in of maak een account! Meld je aan
Reageer op dit bericht