Dat je als ambtenaar bij de gemeente goed verdient, wisten we al. Maar wist je ook dat je naast je salaris een extra vergoeding krijgt? Dit is een individueel keuzebudget. Dit is een budget waarbij je zelf kunt bepalen waarvoor je het inzet (gratis geld?). Het Individuele keuzebudget (IKB) bestaat uit tijd en geld. De bouw je beiden maandelijks op en kan je terugvinden op je loonstrookje. Waar kan je je IKB allemaal aan uitgeven en heeft iedereen bij de gemeente hier recht op? In deze blog lees je alles over het IKB en gemeente salaris.
Wat is het Individueel Keuzebudget (IKB)
Het Individueel Keuzebudget is een budget die je naar je eigen behoefte in kan zetten. Je kan kiezen uit meer verlofdagen, een cursus of meer salaris. Soms kan je er ook een ‘werkfiets’ of de vakbondscontributie mee financieren. Het is overigens niet mogelijk om het IKB vooruit te gebruiken, je kan dus alleen het opgebouwde budget gebruiken.
Hoe dit precies werkt staat in de CAO en kan per gemeente of overheidsinstantie verschillen. Wil je weten waar jij allemaal recht op hebt? Neem dan een kijkje bij ons artikel over de CAO gemeente.
De opbouw van het Individuele Keuzebudget
Het IKB bedraagt 16,3%: dat is de optelsom van 6% eindejaarsuitkering, 8% vakantietoeslag, 1,5% levensloopbijdrage en 0,8% aan (omgerekend) bovenwettelijk verlof. De invoering van het IKB (2017) is een grote stap richting de modernisering van de CAO gemeente geweest.
Bovendien sluit de invoering van het Individueel Keuzebudget aan bij de wens voor meer keuzevrijheid voor de medewerkers. Zij kunnen nu namelijk zelf beslissen waar ze het budget aan besteden.
Het is fiscaal helaas niet toegestaan om (een deel van) het IKB mee te nemen naar volgend jaar. Heb je in december nog flink wat IKB-uren openstaan? Je doet er dan verstandig aan om het bedrag uit te laten keren of om er verlofuren van te kopen.
De gekochte verlofuren worden gezien als bovenwettelijke verlofuren en zijn vijf jaar geldig. Ben je van plan om een langere tijd op vakantie te gaan? Dan kan dit een goede manier zijn om wat extra verlofuren bij elkaar te ‘sprokkelen’. Let wel op, dit mogen er maximaal 144 zijn (als je van een voltijddienstverband uitgaat).
IKB-uren inzetten voor je opleiding, hoe zit dat?
Als je ervoor kiest om je IKB om te zetten in extra salaris dan betaal je hier extra belasting over. Dit kan soms wel meer dan 50 procent van het bedrag zijn, niet zo fijn dus! Het kan dus verstandiger zijn om je IKB-uren in te zetten voor een relevante opleiding of cursus. Deze opleiding of cursus moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Om het je gemakkelijker te maken hebben we ze hieronder op een rijtje gezet!
1. Het moet gaan om een loopbaan gerelateerde opleiding/cursus. De CAR/UWO eist in artikel 3:29, eerste lid onder c, dat een opleiding uit het IKB kan worden gefinancierd voor zover de fiscale regelgeving dit belastingvrij mogelijk maakt.
2. Deze opleiding/cursus wordt niet door je werkgever vergoed.
3. Het moet gaan om specifieke kosten: lesgeld, studieboeken, leermiddelen en reiskosten voor lesbezoek.
4. Het is geen vereiste, maar het is verstandig om in overleg te gaan met je werkgever. Je werkgever kan dan aan de hand van het IKB-keuzeformulier en cafetaria- of studiereglement bekijken of de opleiding voldoet aan de fiscale voorwaarden die de Belastingdienst stelt voor een opleiding.
Heb je nog wat extra vragen over jouw IKB, maar kom je er niet helemaal uit? Dat geeft niet! Ons platform kan een uitkomst voor je zijn. JongeAmbtenaren.nl is een platform voor en door (jonge) ambtenaren. Je kan hier al je IKB gerelateerde (en andere) vragen kwijt. Ook worden er regelmatig leuke artikelen geplaatst en wellicht vind je zelfs je droombaan tussen de vacatures.
Meer weten? Meld je hier gratis en vrijblijvend aan!
Wat zijn de fiscale voorwaarden?
- De opleiding wordt niet al door een ander vergoed. Opleidingen die door de werkgever worden vergoed komen niet in aanmerking voor financiering uit het IKB.
- De opleiding is gericht op het vervullen van een beroep in de toekomst, waarmee inkomsten kunnen worden gegenereerd. Nadere toelichting uit de jurisprudentie: de opleiding moet zijn gericht op het verbeteren van de financieel-economische positie óf het op pijl houden dan wel verbeteren van kennis en vaardigheden die nodig zijn voor het verwerven of behouden van inkomen. Belangrijk is dat de studie of opleiding gevolgd wordt met het oogmerk de verworven kennis in het economische verkeer productief te maken en dat er een redelijke verwachting is dat de kennis productief gemaakt kan worden op de werkplek. Opleidingen die gericht zijn op een hobby of persoonlijke interesse kunnen niet uit het IKB gefinancierd worden, omdat niet wordt voldaan aan de fiscale voorwaarden.
- De werkgever heeft de vergoeding verstrekt of toegezegd vóór het einde van het kalenderjaar waarin de (opleidings)kosten worden gemaakt.
Waar moet ik op letten bij het uitbetalen van mijn IKB?
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen kan je jouw IKB-uren vrij inzetten. Je kan extra verlofdagen kopen, een relevantie cursus of studie volgen of je kan de uren laten uitbetalen. Kies je voor het laatste, dan zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.
Zo kan het zijn dat dat het uitbetalen van je IKB-uren gevolgen heeft voor je loonheffing, pensioen en sociale verzekeringen. Ook gebeurt het uitbetalen van je Individueel keuzebudget niet belastingvrij (helaas!). Klein weetje: is er een deel van jouw IKB-uren belastingvrij betaald, terwijl dit niet had gemogen? Dan heb je mazzel, jouw werkgever draait hier dan voor op!
Ga je uit dienst, of loopt je contract af? De overgebleven Individueel Keuzebudget Uren worden automatisch uitbetaald. Ben je benieuwd waar je nog meer recht op hebt? Neem dan een kijkje in ons artikel over het ambtenaren salaris .
Het gemeente salaris, wat verdient een ambtenaar?
Hierboven gaat het over het Individueel Keuzebudget. Dit is een extra vergoeding, boven op je salaris. Maar wat verdient een gemeente ambtenaar eigenlijk? Bij de gemeente wordt er gewerkt met salarisschalen, de ‘salarisschaal gemeente’. In de CAO wordt vastgelegd welk salaris er bij welke schaal past. Ben jij benieuwd naar jouw salarisschaal? Wij hebben dit voor je uitgezocht, dit kan je hier teruglezen.
Ben je nou benieuwd of je wel genoeg verdiend, of wil je graag weten hoe je meer kan verdienen als ambtenaar? Als lid van ons platform kan je als je vragen stellen aan (andere) ambtenaren. Ook heb je toegang tot al onze artikelen en overheidsvacatures.
Ons platform is geheel gratis en is voor en door (jonge) ambtenaren!