Plaats een reactie

Hoe Randy het multiculturele stadsdeel Laak in Den Haag wil verbeteren

De eerste 13 jaar van zijn leven reisde Randy Heuschen (25) de hele wereld af. Hij merkte al snel dat de internationale cultuur hem aansprak en daar in zijn werk iets mee wil doen. Op dit moment is hij Frontlijnwerker bij de gemeente Den Haag. In het stadsdeel Laak komt hij allerlei culturen tegen. “Het is heel belangrijk om met mensen in gesprek te gaan om te zien hoe we samen de wijk leefbaar kunnen maken.”

Randy is geboren in Colombia en geadopteerd door een Nederlands gezin. Omdat zijn vader diplomaat was, woonde hij onder andere in Tsjechië, Suriname, Thailand en Japan. Uiteindelijk keerde hij op zijn 13e weer terug naar Nederland. In zijn buitenlandse ervaring leerde Randy dat iedere cultuur op een ander manier communiceert. “Je leert heel snel om met verschillende mensen in gesprek te gaan; hoe je dat aanpakt. Mensen met een andere cultuur communiceren niet op dezelfde manier. En die leergang wil ik heel graag meenemen in mijn baan. Zodat ik mensen samen kan brengen en projecten op kan zetten waar iedereen van kan profiteren.”

Wijken verbeteren

En daarmee is hij al op de goede weg! Inmiddels doet Randy namelijk mee aan een ontwikkelingsprogramma bij gemeente Den Haag en staat hij als frontlijnwerker middenin de multiculturele stadsdeel Laak. Binnen zijn functie kijkt Randy hoe het stadsdeel mooier, actiever en leefbaarder gemaakt kan worden. “Je kunt mijn functie vergelijken met een community builder, alleen focussen wij ons op een breder vlak, omdat wij nog lerende zijn binnen onze programma. Ik ben regelmatig met wijkbewoners en organisaties in gesprek om te zien hoe we samen de wijk kunnen verbeteren.”

Bewoners laten meedenken

“Laak is een heel divers stadsdeel, waar mensen wonen uit Turkije, Marokko, de Antillen en het Oostblok, maar je komt er ook veel studenten tegen. Daardoor zijn er binnen het stadsdeel ook heel wat wensen. De gemeente Den Haag heeft een wijkbudget beschikbaar gesteld, zodat wijken zelf kunnen bedenken waar behoefte aan is. Bewoners kunnen plannen indienen en binnen de gemeentelijke organisatie kijken we of zo’n plan haalbaar is en of het binnen het budget past. We selecteren de haalbare plannen en daar mogen bewoners op stemmen. Zo kiezen we uiteindelijk samen wat er uitgevoerd wordt. Dat kan een speeltuin zijn, of bijvoorbeeld geld om activiteiten in het wijkcentrum te organiseren, maar ook een taalcursus bijvoorbeeld.”

Van idee tot aanpakken

In Laak is er veel laaggeletterdheid. “Ik help bewoners om hun plan op papier te zetten, zodat het begrijpelijk wordt voor alle betrokkenen. In januari zijn er uiteindelijk acht plannen bekendgemaakt die we het komende jaar gaan realiseren.”

Een van de plannen waar Randy nu met de wijkorganisaties van Laak aan werkt is een live talkshow. “Ondanks Corona zijn er nog een  hoop activiteiten in het stadsdeel en zijn er bijzondere verhalen om te delen. Het is nu alleen erg lastig om dat zichtbaar te maken bij de inwoners. We werken nu aan een talkshow, zodat we samen met de wijkorganisaties deze verhalen kunnen delen. Het idee hierachter is dat we Laak zo versterken en mensen trots worden op ons Laak.”

De hele wijk verder helpen

Een project zoals de talkshow, maar ook projecten waar hij direct hulp biedt aan mensen, maakt dat Randy zijn werk zo leuk vindt. “Het geeft mij heel veel energie wanneer ik met verschillende mensen kan werken. Door dit soort projecten wil ik nog meer impact kunnen maken en met nog meer mensen in gesprek. Het drijft mij echt! Natuurlijk snap ik dat ik niet iedereen kan helpen. Laak heeft meer dan 40.000 inwoners. Maar juist die individuele hulp bieden vind ik wel heel leuk.”

Randy spreekt een hoop mensen en ziet soms dat zij persoonlijk hulp nodig hebben. “Als frontlijnwerkers kijken we samen met collega’s hoe we een individueel hulpplan kunnen ombouwen naar een plan waar we de hele wijk mee verder helpen. Soms moet je een stapje terug. Kijken wat de kern van het probleem is en hoe we dat kunnen oppakken om een grotere impact te maken. Daar ontwikkel ik mij nu al in en kan ik nog steeds stappen maken. Met de middelen en kennis binnen de gemeente Den Haag kan ik een hoop leren en komen we samen tot plannen om grotere groepen mensen te helpen.”

Jong Den Haag

Naast zijn huidige functie is Randy in januari toegetreden als bestuurslid van Jong Den Haag. Ook daar draait het om ontwikkeling en elkaar verder helpen. “Jong Den Haag is een netwerk van jonge ambtenaren die binnen onze gemeente werken. We praten hier met elkaar en wisselen ervaringen uit, om te zien hoe we elkaar kunnen helpen en versterken. Daarvoor organiseren we netwerkborrels, maar ook workshops waarin we verdiepen op onderwerpen als ‘effectief samenwerken’ en ‘bestuurssensitiviteit’.

“Toevallig heb ik bij Jong Den Haag een collega ontmoet die eerder als frontlijnwerker aan de gang was. Daar heb ik een soort mentor in gevonden. Ook kijk ik met collega’s die zich bezighouden met duurzaamheid, hoe ik hun kennis weer kan inzetten om Laak te verduurzamen. Jong Den Haag is echt een bron waar samenwerking gestimuleerd wordt en ontstaat.”

Relaties opbouwen

“Ik geloof heilig in netwerken en nieuwe mensen leren kennen. Dat is prioritiet nummer één in alles wat ik doe. Heb je iemand niet direct nodig, dan kan zo’n band met iemand over 5 jaar wel weer heel nuttig zijn, als je iemand dan wel nodig hebt. Door te bouwen aan relaties en te investeren in contact met mensen, kom je verder.”

Wil je reageren? Log dan in of maak een account! Meld je aan
Reageer op "Hoe Randy het multiculturele stadsdeel Laak in Den Haag wil verbeteren"