De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Reclamezuilen, plakplaatsen en verkiezingsborden hangen vol met posters van lokale gezichten. Op een van die posters pronkt Eline Leek. De 23 jarige Opmeerse wil dolgraag de gemeenteraad in. En met een gemiddelde leeftijd van 50+* kunnen de gemeenteraden in Nederland wel wat verjonging gebruiken!
Op haar leeftijd zien veel jongeren de gemeentepolitiek als suf en saai. Maar dat is nou net een enorm groot vooroordeel volgens Eline Leek. “Elk onderwerp dat we bespreken binnen de lokale politiek, gebeurt bij mij op de stoep. Dat maakt het heel herkenbaar en daardoor kan ik echt invloed uitoefenen op mijn eigen leefomgeving”, vertelt ze.
Ik wist niet wat ik wilde worden
Eline studeerde Sociaal Juridische Dienstverlening aan het hbo en wist na haar studie niet precies wat ze wilde qua werk. “Toen dacht ik: ik ga kijken of de politiek iets voor mij is. En dat pakt goed uit, want ik kom hier heel veel interessante onderwerpen tegen. Ondertussen ben ik een aansluitende studie gaan doen en studeer ik Staats- en Bestuursrecht aan de UvA. Wat ik nu leer tijdens colleges zie ik terug in de praktijk. Enorm interessant!”
Vrijwilligerswerk
De politiek was voor Eline een logische keuze. “Als je bent opgegroeid in een gemeente als Opmeer, vind je het al snel heel logisch om iets voor een ander te doen. Je wordt hier als tiener al het vrijwilligerswerk ingezogen. Ik begeleide onder andere kinderen tijdens een huttendorp en de Uitdaging. Bij dit laatste project knapten de kinderen een tuin op van een dame die slecht ter been was. Vroeger was dat vooral gezellig met vrienden. Maar ik zie nu in dat je met vrijwilligerswerk echt het verschil kan maken voor mensen.”
Dat verschil wil ze graag op grotere schaal maken. “Ik zou graag zien dat iedereen zich thuis voelt in onze gemeente en dat dit gevoel in de toekomst behouden blijft. Het verenigingsleven speelt daarbij een belangrijke rol. Maar dan moeten we wel zorgen dat de kracht van die clubs behouden blijf. Dat stichtingen voldoende bestuursleden hebben en geholpen worden waar nodig. Zij brengen de gemeenschap tot leven. Ik hoop via de gemeenteraad die kracht van de gemeente Opmeer te kunnen voorzetten.”
Corona geeft een zetje
Corona gaf Eline uiteindelijk een zetje om de lokale politiek in te gaan. “Het was door de lockdowns dat ik besefte dat ik iets nieuws wilde doen. Alles was dicht en ik kon niets.” Met de gedachte om echt iets te betekenen voor mensen, klopte Eline daarom eind 2020 aan bij het lokale CDA.
“Bij de vorige verkiezingen wist ik niet goed op wie ik moest stemmen. Kijkend op de sites van verschillende partijen, zag ik bij CDA dat zij het heel belangrijk vindt om samen zorg voor elkaar te dragen en met onderlinge verbondenheid uitdagingen aan te gaan. Juist door mijn ervaring in het vrijwilligerswerk, wil ik dat gevoel meegeven aan de gemeenschap van de toekomst.”
Op gesprek
“Uiteindelijk ben ik een tijdje gaan meelopen bij het CDA om te kijken of de lokale politiek iets voor mij is en of ik daar echt iets kan betekenen.” Eenmaal overtuigt wilde Eline zich graag verkiesbaar stellen voor de gemeenteraad van Opmeer, Noord-Holland. “Je hebt dan een gesprek met een vertrouwenscommissie. Het is eigenlijk een soort sollicitatie, want zij adviseren over wie er op en op welke plek op de kieslijst komt. Uiteindelijk wordt die lijst vastgesteld in de algemene ledenraadsvergadering van de partij.”
Nummer 2 op de kieslijst
Toen Eline als tweede op de kieslijst verscheen van het Opmeerse CDA, was ze blij verrast. “Ik ben nog best jong en heb weinig ervaring in de politiek. Maar het is ontzettend belangrijk dat jongeren ook vertegenwoordigd worden in de gemeenteraad. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een mooie toekomst van gemeentes. Ook van ons jongeren.”
Eline hoopt dat er in de politiek een soort kentering komt. “Hopelijk melden steeds meer jongeren zich aan, ook bij andere lokale partijen. Er worden superveel beslissingen genomen in de politiek, met een bepaalde gedachte erachter. Maar jongeren hebben een heel andere leefwereld dan iemand die wat ouder is. Door jongere raadsleden worden jongeren veel beter vertegenwoordigd.”
Bijbaan opzeggen
Natuurlijk doe je een gemeenteraad er niet ‘even bij’; helemaal niet als je nog studeert. “Ik heb mijn bijbaan opgezegd, zodat ik mij volop kan focussen op de voorbereidingen voor het raadswerk. Raadswerk kost gemiddeld 16 uur per week, bij grotere gemeentes iets meer, bij kleinere iets minder. Maar eerst komt natuurlijk de verkiezingscampagne. En gaat het 16 maart goed, dan zal ik veel beleidstukken moeten lezen, om goed voorbereid de raadsvergaderingen in te gaan. Afhankelijk van hoe groot je gemeente is, krijg je in de raad een vergoeding. Maar daar doe ik het natuurlijk niet voor!
Ben je benieuwd of Eline na 16 maart ook echt als raadslid haar steentje mag bijdragen aan de gemeenschap? Kijk dan na de gemeenteraadsverkiezingen op www.cda.nl/noord-holland/opmeer
Bron: https://vng.nl/sites/default/files/2020-01/rapport_raadsleden_2019_na_herindeling.pdf