Ben jij benieuwd wat een wethouder verdient of wat jij als wethouder kunt gaan verdienen? Dan moet je kijken naar het inwonersaantal van een gemeente. Het is bijvoorbeeld zo dat een wethouder in een gemeente van 8.000 inwoners minder kan verdienen dan een wethouder in een gemeente met 375.000 inwoners. Het inkomen van wethouders en het inwonersaantal gaan dus hand in hand. Dit geld dan ook voor burgemeesters van gemeenten. Ben jij benieuwd hoe dit nou precies zit? Lees dan verder.
De derde bestuurslaag en salaris wethouder
Als we aan de overheid denken, denken we vaak snel aan het Rijk en de provincies. Je hebt echter natuurlijk ook de derde bestuurslaag; de gemeente in Nederland. Je binnen een gemeente een dagelijks bestuur die bestaat uit een burgermeester en een wethouder. Je spreekt dan ook wel van het college van burgermeester en wethouders. Natuurlijk is dat niet alleen het bestuur van een gemeente. Je hebt ook nog de gemeenteraad die een belangrijke rol speelt in de gemeente. De gemeenteraad bestaat uit volksvertegenwoordigers. De wethouder mocht echter wel voor 2002 binnen een gemeente de rol van raadslid vervullen. Maar hierdoor kon er belangenvertelling in het spel komen waardoor dit in 2002 is afgeschaft. De Wet dualisering gemeentebestuur is toen in gevoerd, die stelt dus dat een wethouder niet gelijktijdig in de gemeente mag plaatsnemen. Dit is dan ook natuurlijk een stuk eerlijker en beschermt de democratie ook meer. Sinds 2002 kun je dus het college van B&W zien als de regering van een gemeente. De wethouders spelen hierbij dan de rol van ministers en de burgemeester de gemeentelijke minister-president. Het verschil tussen de nationale regering en de gemeentelijke regering is dat de ministers niet zelf worden gekozen. Wethouders worden wel gekozen door de gemeenteraadsleden. Hierdoor is er sprake van een indirecte democratie. De raadleden worden daarentegen wel gekozen op basis van directe democratie. Dit gebeurt tijdens de gemeenteraadverkiezingen. Ze zijn daarmee dan ook de gemeentelijke volksvertegenwoordigers. Er zit dan ook een verschil tussen de burgemeester en de wethouders in het verkiezen van hun positie. De burgemeester wordt benoemd door de nationale regering terwijl de wethouders dus worden gekozen door de raadsleden.
Salaris van wethouders
Nu weet je dus het werkt in de wereld van de wethouders. Dan is het dus ook vrij logisch dat het salaris van een wethouder meer is als hij of zij de verantwoordelijkheid heeft over meer inwoners. In 2018 krijgen de kleinste Nederlandse gemeente maandelijks €5.039,00 euro aan salaris. Het salaris van de wethouders kent duidelijk een stijging per jaar. Bij kleine gemeente spreken we van gemeente met een inwonersaantal tot en met 8.000 inwoners. Bij zo’n gemeente verdient een wethouder altijd minder dan de burgermeester. Ben je wethouders in een iets grotere gemeente, bijvoorbeeld 8.001 tot en met 14.000 inwoners, dan zal je waarschijnlijk 5.710,80 euro per jaar krijgen. Dan heb je nog de gemeenten van 14.001 tot en met 24.000 inwoners waarbij het salaris van een wethouders ongeveer 6.419,14 euro is. Als je in een stad woont zoals Wageningen van 24.001 tot en met 40.000 inwoners woont zal je als wethouder 6.869,58 euro verdienen. Als je in een stad zoals Kampen woont waarbij ze een inwonersaantal van 40.001 tot en met 60.000 kennen, zal je 7.510,80 euro verdienen. Woon je in een stad zoals Helmond met een inwonersaantal van
60.001 t/m 100.000, dan is jouw salaris als wethouders ongeveer 8.184,34 euro. Dan heb je natuurlijk altijd nog de grotere steden zoals Leiden met een inwonersaantal van 100.001 tot en met 150.000 dan zal je ongeveer 8.938,86 euro verdienen. Ben je wethouders in een grote stad zoals Amersfoort? Dan kent jouw salaris ook een aardig bedrag. Bij een stad met een inwonersaantal van 150.001 tot en met 375.000 kun je een salaris verwachten van 9.468,84 euro. Ten slotte heb je nog het salaris van wethouders in hele grote steden zoals Amsterdam, met inwoners van meer dan 375.000. Dan zal je een salaris kunnen verwachten van 10.743,43 euro.
Dus mocht je graag wethouder willen worden en benieuwd zijn naar je salaris, dan moet je goed kijken naar het inwonersaantal van jouw gemeente.